Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Overstappen op hernieuwbare energiebronnen is een belangrijke stap voor je bedrijf, en zonne-energie is een populaire keuze. We begrijpen dat je je afvraagt hoeveel zonnepanelen jouw zakelijke gebouwen precies nodig hebben. In dit artikel zullen we de cruciale factoren bespreken en je helpen bij het vinden van het juiste aantal panelen. Leer hier meer over de zonovergang van jouw bedrijf.

Factoren die het ideale aantal zonnepanelen voor een bedrijf bepalen

Het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen voor jouw bedrijf vergt aandacht voor verschillende technische en milieuaspecten.

Jaarlijks energieverbruik

Dit cijfer biedt een startpunt om te begrijpen hoeveel energie je bedrijf nodig heeft. Het is raadzaam om de historische gegevens van je elektriciteitsrekening te raadplegen of een professionele energie-audit uit te voeren om dit nauwkeurig te berekenen. Ons bedrijf kan je hierbij helpen door het uitvoeren van een grondige energie-analyse.

 
Passen op je dak

De beschikbare ruimte op je dak is erg belangrijk voor het aantal zonnepanelen dat je kunt installeren. Het is cruciaal om te weten of je dak groot genoeg is voor de gewenste hoeveelheid panelen. Platte daken hebben meestal meer ruimte dan hellende daken. Een standaard zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,65 m2. Als je dak te klein is voor het gewenste vermogen van je installatie, kan het de moeite waard zijn om minder panelen te overwegen met een hoger piekvermogen per paneel. We raden aan om een dakinspectie te laten doen om te bepalen of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel erop passen.

Maak je geen zorgen als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen; er zijn andere installatiemogelijkheden om te overwegen, zoals zonnecarports, grondgemonteerde systemen, zonnezeilen, geïntegreerde zonnepanelen in de bouw (BIPV), en meer.

Helling en oriëntatie

De helling en oriëntatie van je dak spelen een cruciale rol in de opbrengst van je zonnepanelen. De optimale hoek en richting zorgen ervoor dat de panelen gedurende de dag het meeste zonlicht opvangen. De ideale helling en oriëntatie variëren afhankelijk van je locatie. Ons team van experts kan een gedetailleerde analyse uitvoeren om de optimale configuratie voor jouw specifieke situatie vast te stellen.

Schaduw

Schaduw is een belangrijke factor die de efficiëntie van je zonnepanelen kan beïnvloeden. Zelfs een klein deel van schaduw op een paneel kan de opbrengst verminderen. 

Het is belangrijk om bomen, gebouwen, of andere obstakels in de buurt van je zonnepanelenlocatie te evalueren. Een grondige schaduwanalyse kan helpen bij het bepalen van de beste plaatsingslocatie voor je panelen om de invloed van schaduw te minimaliseren.

Betere EPC-scores met zonnepanelen

Je zonnepanelen hebben invloed op het EPC-certificaat van je gebouw, en dit certificaat wordt binnenkort verplicht voor alle niet-residentiële gebouwen. Hoe meer energie je zonnepanelen opwekken, hoe milieuvriendelijker je gebouw wordt en hoe gunstiger je EPC-score zal zijn. De verbetering van je EPC dankzij zonnepanelen hangt af van factoren zoals het type panelen, de huidige EPC-waarde, en de grootte van je gebouw.

Het juiste aantal zonnepanelen voor jouw bedrijf

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je eerst berekenen hoeveel Watt-piek (Wp) vermogen je installatie moet genereren. Aangezien energieverbruik meestal wordt gemeten in kilowatturen (kWh), moet je dit omrekenen met een conversiefactor van 0,85. In België werken zonnepanelen meestal op ongeveer 85% van hun maximale vermogen vanwege vaak voorkomende wolken. Dit betekent dat 1 Wp ongeveer gelijk is aan 0,85 kWh.

Bijvoorbeeld, als je 4.000 kWh aan energie per jaar nodig hebt, zou je moeten streven naar de installatie van zonnepanelen met een totaal piekvermogen van ongeveer 4.706 Wp (berekend als 4.000 gedeeld door 0,85).

Nu moet je te weten komen hoeveel vermogen een enkel paneel genereert. Bijvoorbeeld één van onze panelen, produceren 430 Wp. Met deze informatie kun je het exacte aantal benodigde zonnepanelen berekenen om je gewenste vermogenscapaciteit te bereiken. Om een capaciteit van 4.706 Wp te bereiken, heb je ongeveer 11 panelen nodig.

(Wij raden altijd aan om met een expert te werken voor de berekening want het resultaat kan verschillen door meerdere factoren!). Boek een afspraak met een expert bij Mars Solar, volledig vrijblijvend! Kijk als er een expert in de buurt is.

 

Wil je investeren in zonnepanelen?

Bespaar op je energiekosten met onze snelle installatie process

 

Advies aan bedrijven: hoe je zonnepanelen succesvol integreert

  • Begin met een professionele energie-audit om een accuraat beeld te krijgen van je energieverbruik en de geschiktheid van je dak.
  • Consulteer experts om de optimale helling en oriëntatie voor jouw locatie vast te stellen.
  • Voer een grondige schaduwanalyse uit om problemen met schaduw te identificeren en op te lossen.
  • Werk samen met een erkende zonne-energiespecialist om het juiste aantal zonnepanelen te berekenen en te installeren.
  • Overweeg financierings- en subsidiemogelijkheden die je helpen bij de investering in zonne-energie.

Om het samen te vatten, is het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen voor jouw bedrijf essentieel voor duurzame en kosteneffectieve energieoplossingen. Als je vragen hebt, meer begeleiding nodig hebt, of wilt delen hoe deze informatie jouw bedrijf heeft geholpen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan voor je klaar.

Bron:
Ing.be
Vlaanderen.be

Onze passie is zonneklaar: Jouw energie, onze expertise.

Heb je het al gehoord? Wij zijn <b style="color:#E77B99"> verhuisd! </b>

Vanaf 15/11/2023 kan je ons vinden in ons nieuwe kantoor:
<b style="color:#E77B99"> Stapelplein 70 / 002, 9000 Gent.</b>

Geachte klanten, Mars solar zal van 16 december tot 2 januari onbereikbaar zijn vanwege de feestdagen. Onze oprechte excuses voor het ongemak. Tot ziens in 2023