Skip links

Schaduw op je zonnepanelen? Dit is ons advies voor een beter rendement.  

Ben je trotse eigenaar van zonnepanelen maar liggen ze in de schaduw? Lees snel verder en ontdek hoe je dit probleem kan verhelpen.

Het is geen geheim dat zonnepanelen afhankelijk zijn van zonlicht om energie te produceren. Je hebt je vast al eens afgevraagd wat er gebeurt als zonnepanelen voor een lange tijd in de schaduw liggen. Misschien heb je plots meer schaduw op je zonnepanelen dan voordien? Bijvoorbeeld een boom in de buurt die flink gegroeid is, of nieuw gebouw waardoor er schaduwen vallen op de panelen die ooit in de zon stonden.

In dit artikel gaan we dieper in op de effecten van langdurige schaduw op je zonnepanelen, hoe dit hun efficiëntie en levensduur kan beïnvloeden en wat jij kan doen om de effecten van schaduw te beperken. Dus of je nu al langer zonnepanelen hebt, of net begint na te denken over de overstap naar zonne-energie; blijf lezen om meer te leren over dit cruciale aspect van het onderhoud van zonnepanelen.

Eerst en vooral: hoe werken zonnepanelen? 

Laten we allereerst eens kijken hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen worden gemaakt van siliciumcellen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer zonlicht op de panelen valt, wordt elektriciteit gegenereerd en naar de omvormer gestuurd. De omvormer zet de gelijkstroom die wordt geproduceerd om in wisselstroom, die vervolgens wordt gebruikt om je huis van stroom te voorzien.

Maar wat als er een deel van mijn zonnepanelen in de schaduw liggen? 

Het is belangrijk om te begrijpen dat zonnepanelen alleen energie kunnen opwekken wanneer er zonlicht op valt. Als er geen zonlicht is, wordt er geen energie geproduceerd. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, bijvoorbeeld bij bewolking, mist, regen of sneeuwval. Ook kunnen obstakels zoals bomen of gebouwen de hoeveelheid zonlicht die op je zonnepanelen valt verminderen.

Mythe: Zonnepanelen werken helemaal niet op een bewolkte dag en tijdens de winter.
Zelfs op bewolkte dagen is er nog steeds genoeg zonlicht om enige stroom op te wekken. Ook in de winter, wanneer de dagen korter zijn en de zon minder sterk is, kunnen zonnepanelen nog steeds elektriciteit produceren.

De impact op hun efficiëntie en levensduur 

Als je zonnepanelen geen zonlicht krijgen, kan dit verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de situatie. Als het om een kortstondige periode gaat, bijvoorbeeld een bewolkte dag, zal de opbrengst van je zonnepanelen tijdelijk dalen. Dit betekent dat je minder of geen energie opwekt en dus afhankelijk bent van andere energiebronnen.

Als jouw zonnepanelen gedurende een langere periode geen zonlicht krijgen, kan dit leiden tot ernstigere gevolgen. In het geval van een stroomstoring of defect in het elektriciteitsnetwerk, zullen de zonnepanelen niet in staat zijn om energie terug te leveren aan het net. Dit kan betekenen dat je zonder stroom komt te zitten, zelfs als jouw zonnepanelen voldoende energie hebben opgewekt.

Daarnaast kan het gebrek aan zonlicht op lange termijn ook schade toebrengen aan zonnepanelen. Dit komt omdat zonnepanelen zijn ontworpen om te werken bij blootstelling aan de zon. Wanneer zonnepanelen niet regelmatig worden blootgesteld aan zonlicht, kan er zich vuil, stof en andere verontreinigingen ophopen op het oppervlak van de panelen. Dit kan de efficiëntie van de zonnepanelen verminderen en de levensduur verkorten.

Een ander belangrijk punt om te overwegen is dat zonnepanelen ontworpen zijn om lang mee te gaan. De Belinus zonnepanelen hebben een garantie van 30 jaar. Dit betekent dat de zonnepanelen bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder regen, sneeuw en wind. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je panelen worden beschadigd door een gebrek aan zonlicht.

Beschaduwde zonnecellen 

Wanneer er meerdere cellen in de schaduw liggen, dan heeft de stroom twee keuzes:

  1. De elektriciteit stroomt door alle cellen, maar omdat enkele cellen in de schaduw zijn, zal het maar een klein stroompje zijn. Zowel de cellen in de zon als in de schaduw dicteren hoeveel stroom er gaat vloeien.
  2. De stroom vermijdt de beschaduwde cellen en gebruikt in plaats daarvan een omleidingsroute via de bypass-diode. Hierdoor wordt de stroom niet beperkt door de cellen die in de schaduw liggen en kan de opbrengst veel hoger blijven. Dit is natuurlijk de ideale situatie, maar hoe kunnen we dit bereiken? Het antwoord ligt bij de omvormer.

SAJ omvormer haalt het beste uit uw zonnepanelen

SAJ Omvormers hebben een MPP-tracker (maximum power point tracking) die voortdurend op zoek is naar de beste spanning, om zo veel mogelijk energie te genereren. Afhankelijk van de gekozen spanning door de MPP-tracker, zullen beschaduwde cellen óf meedoen (en dus weinig stroom doorlaten), óf niet meedoen (en dus omzeild worden, waardoor er veel meer stroom wordt opgewekt). De rol van de omvormer is dus van groot belang; een goede omvormer kan het verschil maken tussen veel of weinig opbrengst in schaduwrijke periodes en daarmee de jaarlijkse opbrengst met verschillende procenten verhogen.

Hoe kunt u de schaduw op uw zonnepanelen beperken?

Als jouw zonnepanelen geen zonlicht krijgen, is er niet veel dat je kan doen om dit probleem op te lossen. Je kan overwegen om extra zonnepanelen te installeren om de opbrengst te verhogen op de dagen dat er wel zonlicht is. Onze specialist kan een schema uittekenen waaruit te zien is waar op jouw dak de zonnepanelen het best geplaatst worden. 

Werk met Optimizers 

Je kan er ook voor kiezen om met optimizers te werken. Optimizers zijn in feite MPP trackers die op ieder apart zonnepaneel wordt geregeld. De optimizers worden eenvoudig aangesloten tussen de standaard DC bekabeling van de zonnepanelen.

De Tigo TS4-A-O helpt tegen schaduw op uw zonnepanelen

De Tigo TS4-A-O zijn innovatieve hulpmiddelen die helpen bij het maximaliseren van de prestaties van uw zonnepanelen. Ze verminderen de negatieve effecten van schaduw op de stroomafgifte van het gehele zonnepaneelsysteem, verlengen de levensduur van de panelen en zijn kosteneffectief en gemakkelijk te installeren.

Tip: Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen maar heb je met schaduw te maken? Je kan altijd gratis terecht bij een van onze professionals om samen op zoek te gaan naar een oplossing. 

Bronnen

Zonnefabriek

Tigo

Lees ook

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.