Skip links
Kosten van zonnepanelen in Gent,

Kosten van zonnepanelen in Gent, België (Update 2024)

In Gent, bekend om haar balans tussen historische charme en moderne innovatie, wordt de verschuiving naar zonne-energie steeds duidelijker. Deze update voor 2024 biedt een diepgaande blik op de kosten, voordelen en overwegingen bij de installatie van zonnepanelen in Gent.

Zonnepanelen Begrijpen: Waar je moet starten

Als u overweegt zonnepanelen te installeren in Gent, begin dan met een energie-audit om uw huidige energieverbruik te analyseren.

Dit is cruciaal voor het bepalen van de juiste systeemgrootte voor uw behoeften. Er zijn twee hoofdmethoden voor een energie-audit:

  1. Zelfevaluatie: Gebruik online tools om uw energieverbruik te schatten, gebaseerd op uw energierekeningen en apparaatgebruik.
  2. Professionele Energie-Audit: Een professionele auditor gebruikt geavanceerde apparatuur, zoals infraroodcamera’s, om gedetailleerde inzichten te geven in energieverliezen en inefficiënties.

Een energie-audit optimaliseert niet alleen uw investering in zonnepanelen maar wijst ook op algemene energiebesparingen.

Installateurs gebruiken deze gegevens om een systeem te ontwerpen dat past bij uw dakoriëntatie en het lokale klimaat van Gent.

Voor een energie-audit en verdere planning van uw zonnepaneelproject kunt u contact opnemen met MARS SOLAR voor deskundig advies en begeleiding zonder extra kosten.

Kostenanalyse van Zonnepanelen

Bent u geïnteresseerd in het financiële aspect van zonnepaneelinstallaties in Gent? De kosten voor een volledige installatie variëren van € 3.500 tot € 8.000, afhankelijk van factoren zoals systeemgrootte en specificaties.

Voor een gemiddelde installatie van 10 zonnepanelen, met een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek, liggen de kosten tussen € 3.500 en € 5.000, inclusief omvormer en installatiekosten. De gemiddelde terugverdientijd is hierbij ongeveer 7 jaar.

Vanaf 1 januari 2024 zal het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboilers stijgen van 6% naar 21% voor woningen jonger dan 10 jaar, wat een impact kan hebben op de totale kosten.

Graphic- zonnepanelen in Gent: MARS SOLAR - Huawai

Overwegingen bij Installatie en Onderhoud

De keuze van de juiste installatiepartner in Gent kan aanzienlijk verschil maken. In Gent vind je ervaren professionals met bewezen expertise voor kwaliteitsvolle installatie en onderhoud van zonnepanelen.

Met een installatie van 10 zonnepanelen kun je jaarlijks ongeveer €550 besparen. De exacte besparing is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit en het vermogen van de panelen.

De installatiekosten voor zonnepanelen in Gent variëren tussen €750 en €2.000, afhankelijk van het aantal panelen en de complexiteit van de installatie.

Er zijn verschillende types zonnepanelen beschikbaar, zoals polykristallijn, monokristallijn, glas-glas en dunne film panelen.

Zonnepanelen bieden tal van voordelen: ze hebben een korte terugverdientijd, besparen op energiekosten, zijn goed voor het milieu en vereisen weinig onderhoud.

Reguleringen en Ondersteuning:

Gents inzet voor duurzaam leven komt tot uiting in de voortgezette ondersteuning voor energie-efficiënte renovaties.

De tijdelijk verhoogde renovatiepremies, voor onder meer isolatie, warmtepompen en dak- en raamwerk, zijn verlengd tot en met 31 december 2024. Dit geeft aannemers en verbouwers meer tijd om hun werken af te ronden en van een hogere premie te genieten, mits de aanvraag uiterlijk voor eind 2024 wordt ingediend.

Ondanks dat de subsidies voor zonnepanelen vanaf 1 januari 2024 worden afgeschaft, blijven zonnepanelen een interessante investering vanwege de besparingen op de energierekening en bijdrage aan een duurzaam milieu.

De Vlaamse overheid heeft besloten de bijdrage in de elektriciteitsfactuur voor distributie- en transmissiekosten niet te verhogen, wat momenteel ongeveer 150 euro per jaar bedraagt.

Echter, de totale elektriciteitsfactuur kan nog steeds stijgen, afhankelijk van de prijs die de leveranciers vragen en federale heffingen en belastingen.

installatie van zonnepanelen in Gent: MARS SOLAR

Casestudies en Lokale Initiatieven

De toewijding van Gent aan hernieuwbare energie komt duidelijk tot uiting in grote projecten. Een opmerkelijk initiatief is de installatie van 37.000 zonnepanelen op het dak van het logistieke park WDPort of Ghent door logistiek vastgoedontwikkelaar WDP, met als doel tegen 2025 over 250 megawattpiek aan zonnepanelen te beschikken.

Het grootste zonnedak in Gent, met een capaciteit van 25 megawattpiek, maakt deel uit van dit project.

Daarnaast investeert WDP ongeveer 150 miljoen euro in energieprojecten tussen 2023 en 2024, voornamelijk gericht op de uitbreiding van zonne-energiecapaciteit en het oprichten van een eerste Green Mobility Hub.

Deze investeringen dragen bij aan het verhogen van de totale groene energiecapaciteit naar ongeveer 150 megawattpiek.

Stad Gent blijft ambitieus in het opdrijven van lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. Dit wordt onderstreept door samenwerkingen met coöperaties zoals Ecopower en het streven naar het verdubbelen van het aantal zonnepanelen tegen 2024.

De Toekomst van Hernieuwbare Energie

Nu Gent zich richt op een toekomst aangedreven door hernieuwbare energie, is het cruciaal om deel uit te maken van deze groene revolutie. Met een ambitie om tegen 2024 de hoeveelheid energie uit zonnepanelen te verdubbelen, zet Gent de norm voor duurzaam stedelijk leven.

Hernieuwbare energie, met zonnepanelen voorop, is niet alleen goed voor het klimaat maar maakt ook een einde aan de afhankelijkheid van fossiele en nucleaire brandstoffen, wat bijdraagt aan economische zelfstandigheid en het creëren van kwaliteitsvolle lokale banen.

De stad Gent heeft al grote stappen gezet met de installatie van zonnepanelen door veel Gentenaars, waarbij in 2018 alleen al 1.100 Gentenaars zonnepanelen installeerden.

Gent heeft ook de online Zonnekaart gelanceerd om mensen aan te moedigen te investeren in zonnepanelen. Deze tool helpt inwoners te bepalen of hun dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel elektriciteit ze hiermee kunnen opwekken.

Op zonnige dagen leveren de zonnepanelen in Gent voldoende stroom om 40.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien, wat neerkomt op een derde van de gezinnen in de stad.

Conclusie

Door in te zetten op zonne-energie in Gent, Oost-Vlaanderen, België, draagt u bij aan zowel milieuverantwoordelijkheid als financieel voordeel op lange termijn. Zonnepanelen blijven een cruciale pijler in de strategie van de stad voor duurzame energie.

Kies voor een duurzame toekomst met MARS SOLAR.

Onze passie is zonneklaar: Jouw energie, onze expertise.