Skip links

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

 

De laatste jaren zijn zonnepanelen steeds populairder geworden. Steeds meer mensen willen hun energierekening verlagen en milieubewuster worden. Het plaatsen van zonnepanelen is dé manier om zowel van je energierekening af te komen, als je steentje bij te dragen aan een groenere toekomst. Maar hoeveel energie produceren zonnepanelen eigenlijk? Hoeveel zonnepanelen heb je uiteindelijk nodig op jouw dak?

De hoeveelheid zonnepanelen die nodig is voor een huis, wordt berekend op basis van de jaarlijkse energiebehoefte van het huis en de opbrengst van elke zonnepaneel. Dit betekent dat de grootte van het dak, de oriëntatie, de hellingshoek en de weersomstandigheden in jouw regio allemaal invloed hebben op je zonnepanelen.

In dit artikel lees je meer over de hoeveelheid energie die een enkel zonnepaneel kan opwekken, de factoren die de productie ervan beïnvloeden en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw systeem optimaal werkt. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van zonne-energie!

Hoe werken zonnepanelen?

Zonne-energie is een van de populairste vormen van hernieuwbare energie. Ze worden gebruikt om zonlicht te verzamelen en om te zetten in energie. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die in rijen en kolommen met elkaar zijn verbonden.

Zonnecellen zijn gemaakt van materialen die zonlicht absorberen en een elektrisch veld creëren. Wanneer de zon op een zonnecel schijnt, maken de fotonen in het zonlicht elektronen los van hun atomen. De elektronen stromen door het materiaal en vormen een elektrische stroom.

 

De voordelen van zonne-energie

Zonne-energie is een hernieuwbare bron die kan worden gebruikt om energie, warm water en verwarming voor huizen en bedrijven op te wekken. Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen, die zonlicht omzetten in gelijkstroom (DC). Zonnepaneelsystemen omvatten ook een omvormer, die gelijkstroom omzet in wisselstroom (AC) en een meter die controleert hoeveel elektriciteit door het systeem wordt geproduceerd.

Het gebruik van zonne-energie heeft vele voordelen:

  • Zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur en vergen weinig onderhoud.
  • Zonnepanelen zijn een geweldige investering voor zowel gezinnen als bedrijven.
  • Zonne-energie is milieuvriendelijk: het produceert geen broeikasgassen of andere vervuilende stoffen.
  • Zonnepanelen helpen om je maandelijkse energierekening te verlagen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het antwoord op deze vraag hangt af van 3 factoren:  

Hoe veel energie je verbruikt.

Dit kan je berekenen door het  jaarlijks energieverbruik van je huishouden (kWh) te delen met de hoeveelheid Wattpiek per zonnepaneel. Een zonnepanneel heft een vermogen van 410 Wp.

Één Belinus glas-glas zonnepaneel heeft een Wattpiek van 410. Als de zon fel schijnt op de juiste hoek, dan bereikt de zonnepaneel zijn piekvermogen. Aangezien we in België ook wat donkere dagen kennen, is dit dus niet elke dag het geval.

Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een jaarlijks energieverbruik van 3150 kWh.
  • Deel dit getal met 410 Wp (het vermogen van Belinus glas-glas)
  • 3150/410 = 7,68. Je rondt naar boven af, dus je hebt 8 panelen nodig.

De hoeveelheid zonlicht in jouw gebied.

 Zonnepanelen produceren meer energie als ze aan meer zonlicht worden blootgesteld. Als u in een gebied woont met meer schaduw, hebt u 1 a 2 extra nodig om ongeveer aan hetzelfde gewenste vermogen te bekomen.

Het type zonnepaneel

Er zijn twee hoofdtypen: monokristallijn en polykristallijn. Monokristallijne panelen zijn efficiënter, wat betekent dat ze meer energie per vierkante meter produceren dan polykristallijne panelen. Dus als u een kleiner dak hebt, zijn monokristallijne panelen een betere optie voor u, omdat u er minder nodig hebt om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren als polykristallijne panelen.

Kortom, de hoeveelheid die u nodig hebt hangt af van uw energieverbruik, de hoeveelheid zonlicht die uw gebied ontvangt en het type paneel dat u kiest.

 

Aan de slag

Je bent geïnteresseerd in zonnepanelen, tijd om aan de slag te gaan!

 

1. Bepaal of je locatie geschikt is.


Zonnepanelen hebben direct zonlicht nodig om effectief te werken. Het is belangrijk dat ze op een locatie liggen waar veel licht op valt.

 

2. Evalueer je energiebehoeften.

Zie “Hoeveel zonnepanelen hebt u nodig?”

Als u precies te weten wilt komen hoeveel zonnepanelen u kunt installeren raden we u aan om een van onze specialisten bij MARS SOLAR te contacteren.

 
 

3. Laat uw systeem installeren door een professional.

De installatie is geen doe-het-zelf project. Het is dus belangrijk om een gekwalificeerde installateur in te huren die ervoor kan zorgen dat uw systeem goed wordt geïnstalleerd en aan alle veiligheidsnormen voldoet.

4. Begin met het opwekken van hernieuwbare energie!

Zodra uw systeem werkt, kunt u profiteren van de voordelen van zonne-energie, zoals lagere elektriciteitsrekeningen en een kleinere CO2-voetafdruk.

 

Conclusie

Zonne-energie wordt een steeds populairdere keuze voor mensen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en willen besparen op hun energierekening. Als u weet hoeveel energie een zonnepaneel kan produceren, kunt u beslissen welk type systeem geschikt is voor uw huis of bedrijf. Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid energie die door een zonnepaneel wordt geproduceerd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals locatie, weersomstandigheden en tijd van de dag. Met het juiste onderzoek en kennis kan iedereen weloverwogen beslissingen nemen over de beste manier om schone hernieuwbare energie van de zon te benutten.

Bronnen:

eigenhuis.nl

certiweb.be

NPS duurzaam

Onze passie is zonneklaar: Jouw energie, onze expertise.