Skip links

Sonnex zonnepanelen: wat maakt ze zo bijzonder?

Maak kennis met de new kid on the block in zonnepanelen-land: de Sonnex SNX-D54HND. Ook benieuwd naar dit sterk staaltje zonne-innovatie? Lees dan snel verder!

In deze blog:

Sonnex: het bedrijf 

Maak kennis met Sonnex! Sonnex is een Duits topmerk van zonnepanelen met een indrukwekkend hoog rendement. Het bedrijf biedt een scala aan geavanceerde zonne-technologieën, waaronder shingled cell, N-type en PERC modules. Dankzij hun innovatieve productontwerp en strenge kwaliteitscontrole kan je erop vertrouwen dat de zonnepanelen van Sonnex ver op de trends vooruitlopen.

De specificaties van het paneel

Hieronder vind je de datasheet van het nieuwe paneel! Gaan je oren er een beetje van klapperen? Geen zorgen, onder de datasheet kan je meer informatie terugvinden over de verschillende termen.

klik hier om de datasheet van Sonnex (430 Wp) te downloaden

Glas-glas, wat is dat?

Glas-glas zonnepanelen zijn een speciaal soort zonnepanelen die een extra laag glas hebben aan de onderkant, dus aan beide kanten van het paneel zit glas. Dit is anders dan de gewone zonnepanelen, die meestal een kunststof achterkant hebben.

Het extra glas aan de onderkant van de glas-glas zonnepanelen biedt een aantal voordelen. Ten eerste maakt het de panelen sterker en duurzamer. Dit betekent dat ze beter bestand zijn tegen schokken, zoals een bal die er tegenaan stuitert. Ook zijn ze beter bestand tegen weersomstandigheden zoals hagel, regen en wind.

Een ander voordeel van glas-glas zonnepanelen is dat ze minder snel last hebben van veroudering. Dit betekent dat ze langer meegaan en beter presteren na verloop van tijd. De extra glaslaag beschermt de binnenkant van het paneel beter tegen schade door bijvoorbeeld vocht of temperatuurschommelingen.

En bifaciaal, wat is dat?

Stel je voor dat je een zonnepaneel hebt dat aan beide zijden zonlicht kan opvangen, niet alleen aan de voorkant maar ook aan de achterkant. Dat is wat een bifaciaal zonnepaneel doet. Normale zonnepanelen vangen alleen zonlicht op aan de voorkant, maar bifaciale panelen hebben een speciale eigenschap waardoor ze ook licht aan de achterkant kunnen benutten.

Dit is handig omdat bifacial zonnepanelen extra energie kunnen opwekken. Wanneer de zon aan de voorkant op het paneel schijnt, wordt een deel van het licht direct omgezet in elektriciteit, net als bij gewone zonnepanelen. Maar het bijzondere is dat de achterkant van het paneel ook licht kan opvangen dat wordt weerkaatst door bijvoorbeeld de grond of andere oppervlakken.

Het licht aan de achterkant wordt dan via speciale cellen in het paneel omgezet in elektriciteit. Hierdoor kan een bifaciaal zonnepaneel meer energie produceren dan een traditioneel paneel dat alleen aan de voorkant licht opvangt.

Het is alsof je een extra kans krijgt om zonlicht te gebruiken en er meer energie uit te halen. Het maakt de bifaciale panelen heel efficiënt en nuttig, vooral in omgevingen waar veel reflectie of diffuus licht is, zoals op sneeuw, water of reflecterende oppervlakken.

Dus, om het simpel te zeggen, een bifaciaal zonnepaneel is een speciaal type zonnepaneel dat niet alleen zonlicht aan de voorkant opvangt, maar ook aan de achterkant. Hierdoor kan het paneel meer energie produceren dan gewone zonnepanelen. Het is een slimme manier om zonlicht te benutten en duurzame energie op te wekken.

Wat is stroomverlies en hoe lost Sonnex dat op?

Na verloop van tijd kunnen zonnepanelen wat kracht verliezen. Dit komt doordat zonnecellen in het paneel langzaam degraderen. Dit betekent dat ze na verloop van tijd minder efficiënt worden in het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Dit kan gebeuren door blootstelling aan de elementen, zoals zonlicht, warmte, kou, regen enzovoort.

Door deze 5 veranderingen heeft Sonnex ervoor gezorgd dat de panelen minder snel degraderen:

 1. Verbeterde materialen
 2. Betere productiemethode
 3. Verbeterde bescherming
 4. Strengere kwaliteitsnormen
 5. Veel onderzoek en ontwikkeling

Hoe is dit paneel zo brandveilig?

De brandveiligheidsklassen van zonnepanelen worden bepaald op basis van tests en evaluaties van factoren zoals brandbaarheid van materialen, brandverspreiding en thermische stabiliteit. Normen zoals de IEC 61730 worden gebruikt om de brandveiligheid van zonnepanelen te classificeren. De Sonnex SNX-D54HND heeft brandveiligheidsklasse A, de hoogst haalbare brandveiligheidsklasse. Enkele belangrijke kenmerken van die klasse zijn als volgt:

 1. Brandvertraging: klasse A-zonnepanelen hebben een hoge mate van brandvertraging, wat betekent dat ze langdurig bestand zijn tegen brand én het verspreiden ervan vertragen.
 2. Lage brandbaarheid: de materialen die worden gebruikt in klasse A-zonnepanelen zijn over het algemeen niet brandbaar. Dit betekent dat ze moeilijk ontvlammen en de verspreiding van vuur beperken.
 3. Beperkte vlamverspreiding: klasse A-zonnepanelen hebben een lage vlamverspreiding. Dit betekent dat als er toch brand ontstaat, het vuur zich niet snel zal verspreiden naar andere delen van het paneel, of je dak.
 4. Hoge thermische stabiliteit: klasse A-zonnepanelen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen hoge temperaturen. Ze behouden hun structurele integriteit en vertonen geen gevaarlijke reacties wanneer ze worden blootgesteld aan vuur of hitte.

Hoe heeft Sonnex de hagel-weerstand zo hoog gekregen?

De Sonnex SNX-D54HND is ontworpen met een uitstekende hagelbestendigheid. Bij het ontwikkelen van dit paneel heeft Sonnex zich gericht op 4 belangrijke aspecten om de hagel-weerstand te maximaliseren:

 1. Glasdikte
 2. Glaskwaliteit
 3. Testprocedures
 4. Frame & achterplaat

Door te kiezen voor erg kwalitatief, dik, gehard glas is de bovenlaag van het paneel beter bestand tegen hagelstenen en andere extreme weersomstandigheden.

Het sterke frame van geanodiseerd aluminium en de stevige achterplaat beschermen het paneel tegen de impact van hagelstenen en houden de interne componenten intact.

Last but not least: om de hagelbestendigheid van zonnepanelen te bepalen, worden ze onderworpen aan gestandaardiseerde testprocedures. Een veelgebruikte test is de IEC 61215-norm, waarbij zonnepanelen worden blootgesteld aan hagelstenen van specifieke grootte en snelheid om te zien of ze de impact kunnen weerstaan zonder significante schade. De Sonnex SNX-D54HND heeft deze testen uiteraard met vlag en wimpel doorstaan!

Ben jij klaar om de kracht van duurzame energie te ervaren met de Sonnex SNX-D54HND zonnepanelen? Met geavanceerde technologieën zoals glas-glasconstructie, bifaciale eigenschappen en uitstekende hagelbestendigheid, biedt Sonnex de perfecte oplossing voor maximale energieopbrengst en betrouwbaarheid. Kies vandaag nog voor Sonnex en geniet van hoog rendement, brandveiligheid en langdurige prestaties, terwijl je bespaart op je energierekening en een positieve impact hebt op het milieu. Ontdek de toekomst van zonne-energie met Sonnex!

 

Bronnen:

https://www.sonnexenergie.com/

https://webstore.iec.ch/publication/61345

https://ratedpower.com/blog/utility-scale-pv-losses/#:~:text=Shading losses,which can damage the panel.

 

Onze passie is zonneklaar: Jouw energie, onze expertise.