Skip links

Kan ik mijn elektrische auto laden enkel met mijn zonnepanelen?

Thuisbatterij: De ideale oplossing voor het opladen van uw elektrische auto met zonne-energie

Ben jij een trotse eigenaar van een elektrische auto en wil je graag uw bijdrage leveren aan het milieu? Vraag jij je zich af of het mogelijk is om je auto uitsluitend op te laden met behulp van je zonnepanelen? In dit artikel duiken we dieper in op de mogelijkheden van het opladen van uw elektrische auto met zonne-energie, met de focus op de voordelen van een thuisbatterij.

De populariteit van zonnepanelen

Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s en de groei van zonne-energie, rijst de vraag of het haalbaar is om je elektrische auto op te laden met behulp van uw zonnepanelen. Als je nieuwsgierig bent naar het antwoord, blijf dan lezen.

Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor milieubewuste huiseigenaren – maar kunnen ze ook dienen als energiebron voor het opladen van elektrische auto’s? Of je nu overweegt om een elektrische auto aan te schaffen of er al een bezit, dit artikel is bedoeld om je te informeren over de mogelijkheden van het opladen met behulp van zonnepanelen.

Hoe kan je het beste je elektrische auto opladen?

Zonnepanelen wekken hun maximale energie op gedurende de dag, voornamelijk in het midden van de dag. Helaas hebben we op dat moment meestal geen behoefte aan het opladen van onze elektrische auto’s, omdat dit meestal ‘s avonds en ‘s nachts gebeurt. Een van de beste oplossingen hiervoor is het investeren in een thuisbatterij, waarmee je de overdag geproduceerde elektriciteit kan opslaan en ‘s avonds kan gebruiken tijdens het opladen van je auto. Met name in Vlaanderen en Brussel biedt een thuisbatterij een interessante en rendabele oplossing.

Hoeveel thuisbatterijen heb je nodig om je elektrische auto op te laden?

Om je installatie klaar te maken voor een elektrische auto, moet de productie met 50% worden vergroot. Een thuisbatterij is hier essentieel, je laadt je elektrische auto namelijk niet altijd thuis op, of overdag.

Denk ook op lange termijn wanneer je zonnepanelen installeert, bijvoorbeeld voor een periode van 20 tot 25 jaar. Misschien heb je vandaag nog geen elektrische auto, maar overweeg je er wel een te kopen over 5 of 10 jaar. Denk dus goed na en stel jezelf de juiste vragen voordat je zonnepanelen laat installeren. Gelukkig zijn installaties uit te breiden. Wanneer je vandaag toekomt met een bepaald aantal zonnepanelen, kan je er altijd enkele laten bijplaatsen. Hetzelfde geldt voor je batterij.

In Vlaanderen, met de introductie van het injectietariefsysteem in 2021 en de komst van het capaciteitstarief in 2022, is het beter om je eigen verbruik te vergroten en pieken in het netwerk te vermijden. Wil je je elektrische auto zo voordelig mogelijk opladen, dan kun je dit het beste doen tussen 11.00 uur en 14.00 uur, wanneer de hoeveelheid energie die je kunt injecteren voldoende groot is.

Je auto opladen met zonne-energie

Elektrische auto’s zijn populair, maar ook steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen om hun energie op te wekken. Soms produceren de zonnepanelen meer energie dan je thuis of op het bedrijf nodig hebt. In dat geval kan je de overtollige energie terugleveren aan het net.

Helaas krijg je daar niet altijd een hoge vergoeding voor, afhankelijk van je energiemaatschappij en locatie. Daarom is het slim om een andere bestemming te vinden voor die extra energie. Naast het opslaan van je energie in een thuisbatterij, kan je die overtollige energie dus ook gebruiken om je auto op te laden. Zo bespaar je geld én maak je gebruik van groene energie.

Wil je precies weten wat zo’n installatie je zou kosten? Doe dan hier de gratis energiescan en kom er snel achter!

 

bronnen:

https://nl.quora.com/Wat-zou-huizen-verhuurders-motiveren-zonnepanelen-te-installeren

https://www.engie.be/nl/blog/mobiliteit/de-batterij-van-je-elektrische-auto-opladen-met-je-zonnepanelen/

Onze passie is zonneklaar: Jouw energie, onze expertise.