Skip links

Het gewicht van zonnepanelen: Is je dak er klaar voor?

Zonnepanelen en dakbelasting: Wat moet je weten?

Als je je afvraagt of jouw dak het gewicht van zonnepanelen aankan, ben je niet alleen. Gelukkig zijn er oplossingen om toch van de voordelen van zonnepanelen te genieten, zelfs als je dak wat fragiel is. In dit artikel bespreken we verschillende alternatieven en werpen we een blik op het gemiddelde gewicht van zonnepanelen. Ontdek welke factoren het gewicht van zonnepanelen beïnvloeden.

De factoren die het gewicht van zonnepanelen op je dak beïnvloeden

Wanneer je overweegt om zonnepanelen op je dak te installeren, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren die van invloed zijn op het gewicht van de zonnepaneleninstallatie. Hieronder zullen we deze factoren voor je opsommen:

1. Type Zonnepanelen

Het gewicht van een zonnepaneel varieert afhankelijk van het type paneel dat je kiest. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, waaronder polykristallijne, monokristallijne, afmorfe en glas-glas zonnepanelen. Het gewicht wordt grotendeels bepaald door de constructie van het paneel. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Glas/folie-panelen: Ongeveer 20 kg per paneel. Deze omvatten mono- en polykristallijne zonnepanelen en amorfe zonnepanelen. Ze bestaan uit een glaslaag met daarbovenop een kunststof folie, met daartussen de zonnecellen. Het gewicht van het montageframe is hierbij inbegrepen.
  • Glas/glas-panelen: Ongeveer 25 kg per paneel. Glas-glas zonnepanelen zijn zwaarder omdat ze niet zijn afgewerkt met folie maar met een glazen paneel. Dit gewicht omvat ook de montagematerialen.

2. Afmetingen en Vermogen van de Zonnepanelen

  1. De afmetingen van de zonnepanelen hebben ook invloed op hun gewicht. De meeste panelen hebben een oppervlakte van ongeveer 1,65 tot 1,70 vierkante meter. Grotere panelen zijn logischerwijs zwaarder. Bovendien heeft het vermogen van de zonnepanelen een impact op hun gewicht. Hoe hoger het piekvermogen per paneel, hoe minder panelen je nodig hebt en hoe lichter het totale systeem wordt.

3. Type Dak

Het type dak waarop je de zonnepanelen wilt installeren, heeft ook invloed op het totale gewicht van het zonnepanelensysteem. Hier zijn de verschillen:

  • Gewicht van Zonnepanelen op een Schuin Dak: Installateurs plaatsen zonnepanelen op hellende daken op een montageframe. Door de helling van het dak hebben ze geen extra hoogte nodig. Het gewicht van de montagematerialen is al inbegrepen in het gewicht van de zonnepanelen, dat varieert tussen 20 en 25 kg per paneel.
  • Gewicht van Zonnepanelen op een Plat Dak: Op platte daken worden zonnepanelen schuin op een frame geplaatst om voldoende zonlicht op te vangen. Om te voorkomen dat ze losraken bij harde wind, worden de frames versterkt met ballast, zoals tegels, grind of betonbandjes. Dit resulteert in een gemiddeld gewicht van 35 tot 45 kg per paneel.

Door rekening te houden met deze factoren kun je een weloverwogen beslissing nemen over het type zonnepanelen en de installatie op je dak, rekening houdend met het gewicht en de belasting op je dakconstructie.

4. Belasting bij de installatie

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het niet alleen het gewicht van de panelen en de ballast waar rekening mee moet worden gehouden. Tijdens het montageproces bewegen de monteurs bijvoorbeeld voortdurend over het dakoppervlak. Hoewel dit geen permanent gewicht is, moet de dakconstructie wel voldoende draagkracht hebben om dit extra gewicht te kunnen dragen. Het is dus essentieel om bij de installatie van zonnepanelen rekening te houden met alle belastingen die op het dak worden uitgeoefend. Om deze reden is het ook belangrijk om steeds aan alle veiligheidsvoorschriften te voldoen.

5 redenen waarom je een professional moet inschakelen:

Het zelf plaatsen van zonnepanelen is geen verstandige keuze. Afgezien van de veiligheidsrisico’s zijn er tal van fouten die kunnen optreden bij de installatie, zoals een ondoordacht legplan, een ongunstige helling van de panelen, verkeerde dakdoorvoeren die tot lekkage leiden, en meer. Daarom is het raadzaam om een ervaren installateur in te schakelen. Hier zijn enkele overtuigende redenen waarom je dit zou moeten overwegen:

  1. Professionele Inspectie en Advies: Een deskundige installateur beoordeelt of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Bovendien zal hij een optimaal legplan ontwerpen om schaduwwerking tot een minimum te beperken.
  2. Nauwkeurige en Efficiënte Plaatsing: Installateurs hebben de nodige expertise om zonnepanelen nauwkeurig te plaatsen, wat resulteert in een optimaal rendement gedurende vele jaren.
  3. Hoogwaardige Materialen: Een professionele installateur werkt uitsluitend met hoogwaardige zonnepanelen, montageframes en andere materialen. Daarnaast beschikt hij over de juiste veiligheidsuitrusting om de panelen veilig op je dak te monteren.
  4. Onderhoudscontracten: Door jaarlijks onderhoud en inspectie van je zonne-installatie te laten uitvoeren, voorkom je rendementsverlies. Je kunt een onderhoudscontract afsluiten met je installateur om ervoor te zorgen dat je installatie optimaal blijft functioneren.
  5. Financiële Voordelen: De installatie van zonnepanelen komt in aanmerking voor verschillende premies en subsidies. Onze experts kunnen je hierover uitgebreid informeren.

Benieuwd naar de kostprijs van zonnepanelen voor op jouw dak? Doe hier gratis de zonnepanelen-check!

 

bron

Onze passie is zonneklaar: Jouw energie, onze expertise.