Skip links

Zomertijd: 6 voor- en nadelen op een rijtje

Zondag 26 maart gaat de zomertijd in. Dat betekent dat we weer kunnen genieten van een uurtje extra daglicht. De dagen worden natuurlijk ook steeds een beetje langer, totdat we de langste dag van het jaar bereiken op 21 juni. Hieronder lees je wat de voordelen zijn van zomer- en wintertijd, en wat onze tips zijn om de overgang zo fijn mogelijk te maken.

Voordelen van zomertijd:

Een duimpje naar beneden die benadrukt dat we na deze afbeelding enkele nadelen van de zomertijd gaan bekijken. Het duimpje is groen, één van de kleuren van MARS SOLAR.

Boost je geluk:

Van daglicht word je gelukkig! Daglicht stimuleert ons lichaam om vitamine D aan te maken. Dit stofje zorgt voor een sterker immuunsysteem en een positieve stemming. Nadat je lichaam is aangepast aan het tijdsverschil zal je je dus waarschijnlijk een stuk energieker en vrolijker voelen.

Zomertijd bespaart energie:

Door de zomertijd wordt er minder energie verbruikt, omdat je minder snel je verlichting hoeft aan te doen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de energierekening lager uitvalt. Met zonnepanelen op je dak heb je natuurlijk al een sterk verminderde energiefactuur.

Actiever leven:

Zomertijd betekent meer tijd voor buitenactiviteiten, zoals wandelen of fietsen. Dit zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om van de buitenlucht te genieten. Je hebt het waarschijnlijk zelf al gemerkt dat wanneer de zon wat langer aan de hemel blijft staan, je spontaan zin krijgt om met vrienden en familie na je werk nog wat leuks te doen. Waarschijnlijk hebben jouw vrienden en familie ook meer zin (en tijd!) om buiten te komen, hoog tijd voor een gezellige wandeling dus!

Veiligere omgeving:

Wanneer het ’s avonds een uurtje langer licht blijft, wordt het buiten een heel stuk veiliger. Er worden een stuk minder voetgangers en fietsers aangereden en het aantal inbraken daalt met zo’n 7%. Kinderen die ’s avonds nog even buiten spelen en mensen die bijvoorbeeld hun hond uitlaten of een eindje gaan joggen zijn over het algemeen een stuk veiliger wanneer ze goed zichtbaar zijn en er meer leven is op straat.

Je zonnepanelen leveren meer energie op:

We verbruiken minder energie, maar onze zonnepanelen leveren in de zomer natuurlijk meer energie op. Deze extra energie kan je natuurlijk gebruiken voor je airco of ventilator. Het efficiëntst zou natuurlijk zijn om al deze extra energie op te slaan in je thuisbatterij.

Stimuleert de economie:

Dit sluit wat aan op het vorige punt; doordat iedereen meer geneigd is om ’s avonds nog wat leuks te gaan doen in plaats van thuis te blijven, krijgt de economie een flinke boost. Horecazaken zien hun inkomsten omhoog gaan, er worden plots een berg barbecues verkocht en sport- en hobbyzaken verwelkomen nieuwe, enthousiaste actievelingen.

Nadelen van zomertijd:

Een duimpje naar omlaag die benadrukt dat we na deze afbeelding enkele nadelen van de zomertijd gaan bekijken. Het duimpje is roze, één van de kleuren van MARS SOLAR.

Verstoort je bioritme:

Ook al is het maar een uurtje, dit tijdsverschil kan je bioritme flink verstoren. Dat kleine verschil kan al leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Dit kan vooral lastig zijn voor mensen met een gevoelig bioritme, zoals kinderen en ouderen.

Meer verkeersongevallen:

In de eerste paar dagen kan er meer vermoeidheid en desoriëntatie zijn, wat kan leiden tot ongelukken in het verkeer.

Internationale verwarring:

Niet alle landen hanteren de zomertijd. Daarnaast verschillen de start- en einddata tussen landen. Dit kan leiden tot verwarring en moeilijkheden bij internationale afspraken.

Overschakelen is duur:

De meeste bedrijven zijn erg blij met de zomertijd, maar het overschakelen tussen zomer- en wintertijd heeft helaas ook een duur nadeel. Tweemaal per jaar zijn veel bedrijven druk bezig met vooruit- of terugzetten van klokken, het verplaatsen van afspraken, of zelfs wachten op collega’s die zich van tijd hebben vergist.

Productiviteit daalt:

Doordat iedereen een uurtje minder slaap heeft gehad, daalt de productiviteit bij de meeste mensen een heel stuk. Veel werkgevers geven aan dat ze de eerste dagen na de ingang van de zomertijd veel meer tijd verspillen op het internet dan normaal.

Negatief effect op je gezondheid:

Hoewel we massaal meer tijd buiten doorbrengen, zijn er veel cijfers die aantonen dat zomer- en wintertijd een negatieve invloed heeft op onze gezondheid. Het risico op een hartaanval ligt zo’n 10% hoger op de maandag dat de zomertijd ingaat. Daarnaast zien we een grote piek in het aantal auto-ongevallen, meldingen van clusterhoofdpijn, werkongevallen en zelfs zelfmoordpogingen. Zorg in deze periode dus extra goed voor jezelf en de mensen in je omgeving.

Onze 7 tips voor aankomende maandag:

Illustratie die een handige checklist weergeeft in de kleuren van MARS SOLAR. Een handje vinkt enkele voordelen van zomertijd af.
  • Gun jezelf voldoende rust.
  • Probeer geleidelijk te wennen aan het zomeruur.
  • Ga een halfuurtje vroeger slapen.
  • Voel je je moe? Wacht dan even met het repareren van je dakgoot 😉
  • Vraag eens hoe het gaat met de ouderen in je omgeving.
  • Heb je een gepland staan op maandag? Het kan handig zijn om jullie afgesproken tijdstip nog eens extra vast te leggen.

 

bron, bron

Onze passie is zonneklaar: Jouw energie, onze expertise.